фото: pixabay.comОбявен е с решение на Общото събрание на ООН през

...
фото: pixabay.comОбявен е с решение на Общото събрание на ООН през
Коментари Харесай

Днес е Световен ден на свободата на печата

фото: pixabay.com

Обявен е с решение на Общото заседание на Организация на обединените нации през 1993 година, вследствие на Генералната конференция на ЮНЕСКО две години по-рано.

Свободата на пресата се смята от мнозина за една от главните полезности на демократичната държава. За да се подсигурява работата на държавното управление, би трябвало да се обезпечи независимостта на ръководството на пресата, както и да бъдат гарантирани  механизми за предотвратяване от закани от властта.

Независимостта на осведомителните организации се възприема за същността на свободата на печата, фактор от най-голямо значение за тяхното вярно действие.

През 1993 г. Организация на обединените нации постанови 3 май да бъде международен ден на свободата на печата, с цел да се подчертае нуждата от значимостта на тематиката. Решението е резултат от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която в резолюция от 1991 година " по отношение на поощряване на свободата на печата в света " е признала, че свободната, плуралистична и самостоятелна преса е главен детайл на всяко демократично общество.

На днешната дата интернационалните организации на публицистите и издателите почитат всички, дали живота, здравето и свободата си, с цел да бъдат осведомени хората.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР